27 juni 2025

Vulkanen bij Arequipa

Vroeg in de ochtend vertrokken we met de auto van Arequipa naar de Colca Canyon. Een tocht van een uur of vijf. Eerst door de bergen en daarna over een hoogvlakte (4900m). Als je je hand opsteekt lijkt het alsof je de wolken kunt grijpen. Zo hoog is het.

Mirador de los Andes, 46mm, f/10, 1/320s, ISO 100

Kijkend naar de horizon, realiseerde ik me dat het gebied ten noorden en oosten van Arequipa rijk is aan vulkanen.

Courtesy of the National Geographic Society

Bij Mirador de Los Andes zie je op afstand een handvol vulkanen: Hualca Hualca (6025m), Ampato (6200m) en bekende Misti (5822m). 

Mirador de Los Andes, iPhone 16 Pro

Het is indrukwekkend om daar rond te lopen: de uitgestrektheid, met vulkanen aan de horizon, felle zon (petje nodig), frisjes (fleece is welkom) en weinig zuurstof (ben nooit eerder zo hoog geweest).

Mirador de los Andes, 24mm, f/10, 1320s, ISO 100

Die nacht verbleven we in La Granja del Colca met uitzicht op de canyon. Adembenemend! Echter best koud (door de hoogte en de herfst)!

Uitzicht op Colca Canyon, iPhone 16 Pro

‘s Avonds gedineerd bij een open haardvuur om op temperatuur te komen en ‘s nachts goed in gepakt onder 4 dikke dekens geslapen.

De Dreamstime foto’s zijn eigenlijk op de terugweg genomen met de Nikon Z5 en de zoomlens Z 24-200mm. Op de heenweg alleen mijn iPhone gebruikt. 


20 juni 2025

Klooster Santa Catalina van Arequipa

In 1580 werd het klooster Santa Catalina van Arequipa opgericht. Het is een nonnenklooster dat pas in 1970 gedeeltelijk toegankelijk werd voor het publiek. Een deel is nog steeds gesloten en bewoond. Het klooster is indrukwekkend groot en heeft alles wat je nodig hebt. 

De vorige keer dat ik het klooster bezocht was in 1982. Het is leuk om de foto's van 1982 (digitale kopie van een dia) en 2025 met elkaar te vergelijken. Het gaat hier om schalen waarin vroeger de was gedaan werd.

1982
   
2025, 29mm, f/8, 1/100s, ISO 100

Los van de kwaliteit van de camera en de lens zie je dat ik op bijna precies dezelfde plek de foto genomen heb. Ook zie je dat ik deze keer de foto horizontaal genomen heb, niet wetend waar ik ruim 40 jaar geleden voor gekozen had. Het groothoekbereik van de zoomlens heeft daar natuurlijk bij geholpen (het verticale bereik van de horizontale foto is groter dan het verticale bereik van de verticale foto!).

Het klooster wordt zeer goed onderhouden. Trouwens, in heel Peru is men zich heel welbewust van waarde van hun oudheden. Ze zijn er heel trots op. De muren bij de pleintjes zijn rood, blauw of wit.

Een pleintje in het klooster, 24mm, f/4, 1/1000s, ISO 100

 
Veel rood en blauw, 55mm, f/8, 1/100s, ISO 100

Waar er geleefd wordt moet er natuurlijk ook gekookt worden. In de keuken vonden we onder andere een grote steen (diameter van ongeveer 20cm) om bijvoorbeeld de knoflook te pletten. Iets anders dan de verfijnde knoflookpersen van tegenwoordig en vaak effectiever.

Eén van de ovens, 24mm, f/8, 1/25s, ISO 3200

Een gids waarmee ik aan de praat kwam vertelde mij dat er nog bijna 20 nonnen in het gesloten deel van het klooster leven. 

Het was een bijzondere ervaring om na ruim 40 jaar het klooster weer te bezoeken. Kijk hier naar de door Dreamstime geaccepteerde foto's van Santa Catalina van Arequipa. De foto's zijn genomen met de Nikon Z5 en de zoomlens Z 24-200mm.

13 juni 2025

Goede herinneringen aan Arequipa

In Arequipa verbleven we in een fantastisch hotel (Casa Arequipa) met, vanaf het dak waar het ontbijt werd geserveerd, een prachtig uitzicht op de bekende vulkaan Misti.

Vulkaan Misti, iPhone 16 Pro

De eigenaar van het hotel was bijzonder behulpzaam bij het organiseren van onze tochtjes in en soms ver buiten de stad. Het hotel was heel smaakvol ingericht en we mochten de lobby vrijelijk gebruiken voor onze familiebijeenkomsten. We voelden ons helemaal thuis.

Casa Arequipa, iPhone 16 Pro

Arequipa is voor mij om een heel andere reden dierbaar; ik heb daar 43 jaar geleden mijn vrouw leren kennen. We zijn nu drie kinderen en twee kleinkinderen verder. Hieronder het hotel waar we elkaar ontmoet hebben. Nadat we bij de receptie ons verhaal verteld hadden, hebben we met z'n allen bij het zwembad genoten van een drankje. 

Hier begon het allemaal, iPhone 16 Pro

In Arequipa moet je natuurlijk ook de markt bezoeken. Je wordt overladen door de geuren, kleuren en smaken. Het fruit in Nederland kan daar niet aan tippen. Natuurlijk hebben we ook wat sapjes geproefd.

Groente en fruit in overvloed, 24mm, f/4, 1/30, ISO 100.

Na 43 jaar was het een genoegen om weer in Arequipa te zijn geweest.

De laatste foto is genomen met de Nikon Z5 en de zoomlens Z 24-200mm en is geaccepteerd door Dreamstime.

06 juni 2025

Ciudad de los Reyes

In 1535 werd de Stad van de Koningen (Ciudad de los Reyes) door de Spanjaard Francisco Pizarro in Peru opgericht. Later, in de 16e eeuw, kreeg de stad de naam Lima, afkomstig van de naam van de rivier Rimac uit het Quechua. Quechua was de belangrijkste voertaal van het Inka-rijk, dus ook buiten Peru. Veel namen van steden en bergen in Zuid-Amerika vinden hun oorsprong in het Quechua. 

Rimac, voordat hij Lima binnenstroomt, iPhone 16 Pro

Als we naar Peru gaan is Lima onze basis. Dus een bezoek aan het centrum ligt voor de hand. De kathedraal, gelegen aan Plaza Mayor de Lima in het Historisch Centrum, stamt ook uit de 16e eeuw. Plaza Mayor heet eigenlijk Plaza de Armas. Elke stad in Peru van enige betekenis heeft zo'n plein. 

Kathedraal van Lima, 25,5mm, f/8, 1/400s, ISO 100

Lima is inmiddels een stad van bijna 10 miljoen mensen. Het centrum trekt mij niet zo, ik ga liever naar Miraflores en Barranco, twee wijken die aan de kust liggen van de Stille Oceaan. De golven die van de oceaan op de kust rollen zijn van een andere dimensie dan die van de Noordzee. Als je daar op het strand staat ervaar je de kracht van een oceaan.

Kust bij Larcomar, Miraflores, iPhone 16 Pro

Miraflores heeft een goed onderhouden groen strook langs de kust, Costa Verde, met mooi aangelegde tuinen. Hieronder een Chinese tuin. 

Chinese tuin in Costa Verde, iPhone 16 Pro

Barranco is een rustige wijk van kunstenaars. Mario Vargas Llosa heeft er o.a. jarenlang gewoond. Het is ook de plek waar je naast Mafalda, een in Zuid-Amerika populair stripfiguur, op een bankje kunt zitten. Een rustpunt in een hectische stad.

Mafalda op een bankje in Barranco, iPhone 16 Pro

Daar in de buurt vind je ook Dédalo met handgemaakte voorwerpen van lokale kunstenaars. Hieronder bijvoorbeeld keramische poppen van Elisabeth Oses, een vriendin van een familielid in Peru. Het is een waar genoegen om hier van de ene kunstenaar naar de volgende te lopen, de creativiteit te voelen, de schoonheid van houten voorwerpen te bewonderen en in de tuin wat te drinken. 

Keramische poppen van Elisabeth Oses, iPhone 16 Pro

De foto van de kathedraal is één van de 40 foto's die recentelijk is goedgekeurd bij Dreamstime. Hier alvast een overzicht van door Dreamstime geaccepteerde foto’s van Peru over de jaren heen.