In september 2020 bezochten we het pittoreske dorpje Niehove in de provincie Groningen. Het jaar daarvoor was het uitgeroepen tot het mooiste dorp van Groningen. Niehove is een wierdedorp. Een wierde of terp is een kunstmatige heuvel om bij hoogwater droge voeten te houden. Midden op de heuvel staat een kerk en daaromheen staan huizen.
Kerk van Niehove |
De Kerk van Niehove staat er al vanaf de 13e eeuw. Deze Hervormde kerk heeft een luidklok die tot de oudste van de provincie behoort. Tevens is de kerk het Bezoekerscentrum van het dorp.
Orgel en kerkbanken |
De wierde is al meer dan 2200 jaar bewoond. Het is fascinerend om er rond te lopen en te realiseren hoe lang deze wierde al bestaat. Het gebied dat dichtbij de Waddenzee ligt overstroomde regelmatig, vandaar de wierden.
Aan achterkant van de huizen zijn de velden |
Na een kop koffie bij De Eisseshof liepen we via het pad de Tilstok naar de velden om daar nog een foto te maken. Je kunt duidelijk zien dat de dorpskern hoger ligt dan de velden. Onvoorstelbaar dat rondom een handjevol huizen allemaal water was met hier en daar een boom.
Horizon hoog: pad naar dorp |
Bij landschapsfotografie is altijd de vraag “waar leg je de horizon?” Als je hem hoger (dan het midden) legt dan benadruk je het pad ernaar toe, de verbinding. Als je hem lager (dan het midden) legt, dan ligt de nadruk op de skyline, de nietigheid. Ik leg hem alleen in het midden bij reflectie van een object in het water. Dan beschouw je het origineel en de reflectie gelijkwaardig.
Horizon laag: skyline van dorp |
Nu ik dit verhaaltje schrijf realiseer ik me dat in deze wereld van globalisering lokale verankering zo belangrijk is.
Zie ook peter.apers.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten