Nu let ik op de volgende zaken:
- Uitsnijden van de foto, rekening houdend met compositie
- Hoge lichten eruit halen door overbelichte delen minder te belichten en te donkere delen (onderbelicht) wat lichter maken. Wel uitkijken dat de foto niet te vlak wordt.
- Vaak geef ik iets meer belichting dan komen de foto’s op Internet beter uit.
- Om een foto iets scherper te maken verhoog ik het contrast een beetje, de levendigheid wat en de scherpte.
- Heel soms pas ik de witbalans (temperatuur) aan om de foto iets warmer of kouder te maken.
Afhankelijk waar ik de foto voor gebruik doe ik dat op de volgende manier:
- Alledaags Voor Instagram en het delen van foto’s op Internet schiet ik meestal in JPG. Met mijn Nikon Z5 zet ik de foto’s via Wifi over naar mijn iPhone of iPad. Daar kan ik binnen een minuut bovengenoemde aanpassingen uitvoeren en meteen delen.
- Professioneel Voor de verkoop van foto’s via Dreamstime en Werk aan de Muur schiet ik in RAW. Dan heb ik volledige controle over de omzetting naar JPG, in plaats van dat de camera dat doet. Ik gebruik hiervoor Lightroom. Net iets makkelijker dan Photoshop. Het voordeel van Lightroom tov de software op de iPhone is dat je allerlei lokale correcties kunt uitvoeren: vuiltjes weghalen, kleine objecten weghalen, etc. Ook kunnen alle in het begin genoemde aanpassingen heel lokaal uitgevoerd worden in tegenstelling tot de hele foto. Deze bewerkingen doe ik op mijn Mac en kosten wat meer tijd, echter, het gaat om de kwaliteit.
Voor bewerking
Na bewerking
Op deze foto heb ik de volgende bewerkingen op mijn iPhone uitgevoerd:
uitsnijden, en, na de automatische bewerking van Apple, heb ik de belichting en
helderheid wat verlaagd omdat het groene centrum te veel opviel. Om de foto
iets scherper te maken heb ik het contrast, de levendigheid en de scherpte
wat verhoogd. Tot slot heb ik de temperatuur (witbalans) wat verlaagd om het
blauw van de knoppen wat zichtbaarder te maken.
Veel plezier met bewerken en zie het als onderdeel van serieus fotograferen.
Zie ook peter.apers.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten