01 juni 2024

Mezquita in Cordoba

Op onze reis door Andalusië bezochten we ook Cordoba. Rond het jaar 1000, de Moorse tijd, was het een van de grootste steden van de wereld. Wij kwamen natuurlijk speciaal voor de Mezquita, wat Spaans voor moskee is. Het is een heel intrigerend gebouw dat ligt aan de rivier Guadalquivir.

Mezquita in Cordoba gelegen aan Guadalquivir

De Mezquita is gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Wat je opvalt als je door het gebouw loopt is het zeer grote aantal pilaren. Het is een uitdaging om een goede plek te vinden om die sfeer van de pilaren goed te pakken.

Veel pilaren, waarvandaan fotograferen?

Overal vind je natuurlijk islamitische kunst. 

Indrukwekkende Moorse kunst

En dan opeens loop je een katholieke kerk, kathedraal, binnen die in het centrum van de Mezquita ligt. Met alle pracht en praal. Een vreemde gewaarwording.

Katholieke kerk binnenin de Mezquita

Als je vanuit de Toren van Mezquita op het dak van de Mezquita uitkijkt zie je hoe de kerk ver boven het dak van de rest van de Mezquita uitsteekt en word je nog meer bewust van de merkwaardigheid van het gebouw. De katholieke kerk is na de Moorse periode van binnenuit gebouwd, en door het dak gegaan. De vraag is wel of we het mooi moeten vinden. 

Kerk komt door het dak van de Mezquita 

Tussen de bedrijven door zijn we thee gaan drinken in een Arabische theesalon. Heel uitnodigend, gezellig en heel lekker. Door de vele, grote planten lijkt het alsof je in de natuur zit op een luxe bank met veel kussens. Het tafeltje met thee stond vol lekkernijen. Echt genieten.

Ons appartement lag aan de andere kant van de rivier. Dus 's avonds mooi de gelegenheid gehad om nachtfoto's van de brug en de Mezquita te maken. Natuurlijk met een statief.

Mezquita en brug over Guadalquivir

Alle foto's zijn verkrijgbaar bij Dreamstime. Graag nodig ik jullie uit om ook naar het fotoalbum van Cordoba te kijken. Het bezoek aan Cordoba was zeker de moeite waard. 

Geen opmerkingen: